Vanquish

vanquish

Met Bayonetta heeft Platinum Games eerder dit jaar al een puike game afgeleverd. Met Vanquish hopen ze echter het westerse publiek meer aan te spreken. En ik kan al verklappen dat de game een stuk minder vaag is en absoluut meer in de smaak zal vallen in de westerse wereld al blijft het (lekkere) japanse sausje wel behouden.

De hoofdrolspeler van Vanquish is Sam Gideon, een stoere soldaat met een even stoer pak. Dit jaar is het niet enkel Call of Duty: Black Ops die de spanningen tussen de Verenigde Staten en Rusland in een gamewereld tot leven laten komen. Sam is Amerikaans soldaat die het in de ruimte moet opnemen tegen Russische strijdkrachten. Op hoog niveau wordt een spelletje gespeeld en het kleine legertje rondom Sam moet zorgen dat de miljoenen Amerikanen weer een rustig leventje krijgen, voordat de grote steden vanuit de ruimte worden weggevaagd door de Russen.

Vanquish screenshot 1

Sam heeft een hypermodernpak, genaamd Augmented Reaction Suit. Met dit ARS pak krijg je skills tot je beschikking die een normaal mens niet heeft. Gebruik je de skills echter te intensief, dan raakt het pak oververhit en heb je geen schild meer en is de eerste de beste kogel de fatale. Het is dus zaak om je pak niet te laten oververhitten, zodat je je schild behoud en ook weer nieuwe combo’s uit je pak kunt toveren. Zo kun je versneld over de grond glijden om snel grotere afstanden te overbruggen of juist tegenstanders te ontwijken. Daarnaast kun je de AR mode activeren die de game in slowmotion brengt en je zo meer tijd hebt om de verschillende tegenstanders om te leggen. Ook kun je verschillende melee attacks uitvoeren, die afhankelijk zijn van het wapen die je op dat moment draagt. Als je bijvoorbeeld een rocket launcher draagt is de melee attack anders dan de melee attack van de heavy machine gun. Nadeel van de melee attack wel is dat je pak na zo’n attack direct oververhit is en je dus even moet afkoelen en oppassen voor vijanden.

Vanquish screenshot 6

Over de wapens gesproken, die zijn er genoeg. Uiteraard zijn er de welbekende machine gun en rocket launcher, maar ook speciale wapens als de disc launcer of LFE gun zorgen voor flinke afwisseling in de game. Sommige tegenstanders zijn met bepaalde wapens beter aan te pakken, zo is het dus zaak om goed te wisselen tussen wapens. Je kunt de wapens ook upgraden door upgradekratten te vinden, of het desbetreffende wapen nogmaals op te pakken mits je ammo nog helemaal vol is. De upgrades zorgen onder andere voor meer vuurkracht, sneller herladen en grotere magazijnen. En dat is in de latere levels wel zo fijn.

De gameplay van Vanquish laat zich het best omschrijven als een kruising tussen Gears of War, Lost Planet(deel 1) en Halo. Al heeft de game ook wat trekjes van Metal Gear Solid, mede door de sfeer in de game en het feit dat Sam redelijk vaak een sigaret opsteekt. En die kun je zelfs gebruiken om je (domme) tegenstanders af te leiden om ze daarna genadeloos af te knallen. Maar verder lijkt de gameplay aardig op Gears of War, voornamelijk omdat je veelvuldig gebruik zult maken van cover en natuurlijk omdat de game in de derde persoon wordt gespeeld. De setting lijkt echter meer op Lost Planet zonder de sneeuw en Halo(door de robots). Dit allemaal is absoluut een goed punt, want Vanquish gebruikt de goede elementen van die games en voegt er zelf nog iets aan toe met het ARS pak van Sam. De gameplay wordt door het sliden van Sam een stuk sneller en hectischer, maar nooit onoverzichtelijk.

Vanquish screenshot 4

Ook grafisch overtuigd Vanquish. De stijl van de game is strak en de actie spat werkelijkwaar van het beeldscherm af. De framerate laat je nooit in de steek en de textures zijn strak. Platinum Games bewijst wederom dat ze meesters zijn in gamedesign. In tegenstelling tot Bayonetta is Vanquish een stuk toegankelijker door de grafische stijl en natuurlijk de gameplay.

Conclusie:

Vanquish is een third person shooter van het allerhoogste niveau. De game heeft sterke elementen van andere games gebruikt, maar vooral zelf goede toevoegingen die de game net even wat anders maken dan de meeste games. De Japanse roots zijn voelbaar, maar Vanquish zal gamers over de hele wereld aanspreken door de verschillende elementen die in de game verwerkt zitten. Hoewel Vanquish enkel single player te spelen is, is dit wat mij betreft niet erg. Het verhaal is niet ijzersterk, maar vermakelijk genoeg om alle actie aan elkaar te verbinden. Na het uitspelen van de geweldige game kun je ook nog tactical challenges spelen om de houdbaarheid nog te verlengen. Daarnaast zul je na het uitspelen van de campaign ook nog de ‘god hard’ moeilijkheidsgraad unlocken, iets wat nog meer uitdaging bied. Een multiplayer mode ontbreekt, wat voor sommigen een gemis zal zijn. Laat dat je echter niet afschrikken, want Vanquish is een actie game van het hoogste niveau. Wat mij betreft zelfs de actiegame van 2010.

Graphics

score5

Geluid

score5

Gameplay

score5

Extra

score4

Totaalscore 19/20

score_totaal19

Gerelateerde berichten:

  1. Vanquish story trailer
  2. Downloadable content voor Vanquish
  3. Nieuwe Vanquish TGS trailer
  4. Vanquish weapons trailer
  5. Vanquish Enemies trailer

One thought on “Vanquish

  1. Inderdaad gewoon een hele goede game en mis zelf het multiplayer gedeelte ook echt niet. Hoop dat ze meer van dit soort kwaliteit games gaan maken.

Comments are closed.