Sonic the Hedgehog

Alweer 10 jaar geleden zag de eerste Sonic game het licht. De game ontketende een ware revolutie, die voor Sega niet slecht uitpakte…

Het verhaal van Sonic the Hedgehog is niet al te ingewikkeld. Dr. Ivo Robotnik neemt onschuldige dieren gevangen en verandert ze in duivelse robots. En het is nu de taak van Sonic om als laatst overgebleven dier een stokje te steken voor de snode plannen van Dr. Robotnik.
Een flinterdun verhaal, maar dat maakt niet uit. De gameplay maakt alles goed.

Toen ik 10 jaar geleden voor het eerst Sonic speelde wist ik niet wat me overkwam. Ik was nog steeds Alex Kidd gewend. Sonic was razendsnel. Dit was iets groots, iets speciaals. Dit was dan ook de reden om een MegaDrive aan te schaffen. Iets wat veel mensen hebben gedaan, alleen om Sonic te kunnen spelen.

Nadat ik de eerste keer begon te spelen was het eerste wat opviel de snelheid van het spel. Maar een spel kan natuurlijk wel snel zijn zonder dat het goed speelt. Niets is minder waar. De gameplay is subliem, met name door de makkelijke controls. Het besturen van Sonic gaat namelijk met de D-pad en met één andere toets. De A, B en C toetsen hebben namelijk allemaal dezelfde functie, namelijk springen. Tegelijk met het springen voert Sonic de Super Sonic Spin Attack uit. Hiermee kan je de robots kapot maken en zo de dieren uit de robots bevrijden. Door de D-pad naar beneden te drukken terwijl Sonic aan het rennen is kan je Sonic snel laten rollen. Zo zijn de robots ook kapot te maken.

Daarnaast is het taak om ringen te verzamelen. Met de ringen scoor je punten en bovendien beschermen ze tegen een aanval van een robot. Zodra je geraakt bent, ben je al je ringen kwijt, maar je bent geen leven kwijt. Als je geraakt wordt zonder ringen op zak(welke zak eigenlijk? Sonic heeft niet eens iets om ze in te stoppen , maar het blijft een computerspel natuurlijk) dan ben je gelijk dood. Tenzij je een power-up hebt natuurlijk, want die kunnen je ook beschermen.

Het einddoel is natuurlijk Dr.Robotnik verslaan, maar ook chaos emeralds spelen natuurlijk een rol in het spel. Er zijn verschillende routes mogelijk door de levels, wat ten goede komt voor de replay value. Bovendien is er een special chaos emerald einde, naast het normale einde.

De graphics waren 10 jaar geleden echt top! De kleuren waren helder en de sprites groot en mooi geanimeerd. Met de snelheid van het spel blijven de graphics gewoon top. Zelfs nu nog verbaas ik me over graphics. Subliem voor een 16-bit console in 1991. Bovendien heeft het spel een eigen stijl. Je ziet gewoon dat het een Sonic game is. Het verschil tussen de 6 verschillende zones is goed te zien, wat voor de nodige afwisseling zorgt.

De geluiden zijn memorabel. In dit spel is de standaard gezet voor alle Sonic games. Als je de Super Sonic Spin Attack uitvoert hoor je een typisch Sonic geluid dat iedereen herkent die ooit een Sonic game heeft gespeeld. In Sonic Adventure 2 is alles nog precies hetzelfde. Ook het pakken van ringen is nog steeds hetzelfde. De herkenbaarheid van de geluiden is zo groot en niemand stoort zich eraan. En dat komt omdat ze juist zo goed zijn. De midi muziek is ook goed. Zeker voor die tijd. De deuntjes zijn niet irritant, maar blijven toch hangen. Na 10 jaar nog steeds goed. Dat kan dus niet anders dan goed zijn.

Over de gameplay heb ik het al veel gehad. De game is snel maar toch buitengewoon goed speelbaar. Sonic was de eerste platform game die zo snel en goed te spelen was. Door de simpele, maar hele goede besturing is dit gewoon topklasse.

Conclusie:

In 1991 betekende dit een revolutie. Sega had een mascotte en supergame in één. Sonic was de eerste die de strijd met mario aankon. Op snelheid heeft Sonic zeker gewonnen. Op gameplay gebied is het wat mij betreft gelijk. Maar door de mooie sprites en topgameplay vind ik dit de beste platformgame van zijn tijd. Als je nog nooit Sonic the Hedgehog(het allereerste deel dus) hebt gespeeld, is dat zeker aan te raden. Dit is een ware klassieker die Sega zeker geen windeieren gelegd heeft.

Gameplay: 5

Graphics: 5

Sound: 5

Extra: 4

Totaalscore: 19/20

Gerelateerde berichten:

  1. Sonic the Hedgehog 4 Episode 1
  2. Sonic the Hedgehog
  3. Sonic the Hedgehog
  4. Sonic the Hedgehog 4 Episode 1
  5. Sonic the Hedgehog Episode 1