Sonic the Hedgehog 4 Episode 1

sonic4

Het jaar 2010 moet de definitieve comeback van Sonic worden. Na zestien jaar is er dan eindelijk een vervolg op Sonic 3 (Sonic & Knuckles even buiten beschouwing gelaten), die op de MegaDrive uitkwam. Vele Sonic games zijn inmiddels verschenen, maar op Sonic CD en de Sonic games op de DS na waren die allemaal lang niet zo goed als de MegaDrive games. SEGA heeft inmiddels laten weten dat al de laatste Sonic games ook uit de schappen worden gehaald. Sonic moet weer gelijk gaan staan aan kwaliteit. Sonic the Hedgehog 4 Episode 1 is de eerste game dit jaar en later volgen nog het veelbelovende Sonic Colours voor de Wii en DS en Sonic Free Riders voor Kinect.

sonic-4-screen-8

Yuji Naka, de ‘vader’ van Sonic, is al lang geen onderdeel meer van Sonic Team, maar onder leiding van Takashi Iizuka is Sonic 4 eindelijk werkelijkheid geworden. Iizuka was game designer van Sonic 3 en Sonic & Knuckles, maar Sonic 4 grijpt terug naar het allereerste deel dat in 1991 op de MegaDrive verscheen. Verwacht geen multiplayer net als in Sonic 2, maar enkel Sonic die door de zones sprint alsof er nooit iets is veranderd in die bijna 20 jaar.

De zones die dit keer het speelterrein zijn, zijn allen gebaseerd op de zones die we nog van vroeger kennen. De bekendste is natuurlijk de Green Hill Zone en deze keert terug als de Splash Hill Zone. Ook de badniks, de robots van Robotnik, zullen herkenbaar zijn en nostalgische gevoelens oproepen. Ook de andere zones, alsmede de eindbaasgevechten zullen vertrouwd aanvoelen. En dat is zeker geen slechte zaak.

Natuurlijk zijn er ook dingen veranderd. Uiteraard beschikt Sonic 4 over HD graphics op de Xbox360 en PS3. Op de Wii is de maximale resolutie 480p, nog steeds niet verkeerd natuurlijk. De muziek is al vanouds en voelt gelijk vertrouwd. De melodietjes klinken na in je oren, na een lange speelsessie en dat is gelukkig geen vervelend iets.

sonic-4-screen-2

Ook is de besturing van Sonic net iets anders, om de controle over hem goed te behouden. De homing attack zit ook in Sonic 4, in tegenstelling tot de eerdere Sonic delen. Deze is goed uitgevoerd en voegt enorm veel toe aan de gameplay. De snelheid zit er goed in bij Sonic, al zijn er soms wat vervelende platformstukken waar het niet helemaal goed aanvoelt. Sonic staat voor snelheid en op topsnelheid schittert de game. Als je met Sonic snel wilt wegrennen kun je wel eens bedrogen uitkomen. Dit is mij echter maar in twee of drie stukken in de game overkomen en waren niet van zulke aard dat het enorm frustrerend of storend werkte.

Met vier verschillende zones die elk drie gewone acts en een boss battle bevatten, is dit geen lange game. Uiteindelijk is dat niet erg. Het herspelen van de levels is nodig om bijvoorbeeld alle chaos emeralds te verzamelen. En natuurlijk om alle verschillende routes te vinden die in de levels mogelijk zijn. Een hoge score neerzetten door zoveel mogelijk ringen te verzamelen en zo snel mogelijk de eindstreep te halen loont ook nog voor de leaderboads, die uiteraard in Sonic 4 geïntegreerd zijn.

Naast de gewone zones is er nog een eindbaas zone en zijn er zeven special zones, waarin de chaos emeralds te vinden zijn. De special zones zijn qua besturing ook net weer wat anders dan vroeger, maar ook hier geldt dat deze nu nog beter zijn uitgevoerd.

sonic-4-screen-27

Conclusie:

Sonic the Hedgehog 4 Episode 1 is de game waar Sonic en SEGA fans zestien jaar op hebben gewacht. De gameplay is als vanouds: subliem. De graphics zijn als vanouds, maar dit keer natuurlijk wel superstrak. Het leveldesign is perfect en de bijbehorende muziek is helemaal in orde. De hoeveelheid levels valt op het eerste gezicht tegen, maar voor de prijs van nog geen 15 euro is dat ook fair. Daarnaast verklapt de titel al dat dit slechts de eerste episode is. Hopelijk horen we snel meer van SEGA over Sonic the Hedgehog 4 Episode 2 en de hopelijk bijbehorende multiplayer mogelijkheden, want deze titel smaakt naar meer!

Graphics

score5

Geluid

score4

Gameplay

score5

Extra

score4

Totaalscore 18/20

score_totaal18

Gerelateerde berichten:

  1. Sonic the Hedgehog 4 Episode 1
  2. Sonic the Hedgehog Episode 1
  3. Sonic the Hedgehog
  4. Sonic the Hedgehog
  5. Sonic the Hedgehog

2 thoughts on “Sonic the Hedgehog 4 Episode 1

  1. Het werd tijd ook :-) Nu snel naar Sonic Colours(hopen dat die niet teleursteld) en natuurlijk Episode 2

Comments are closed.