Sonic and SEGA All-Stars Racing

Sonic & SEGA All Stars Racing

Nintendo heeft al jaren een hit met de Mario Kart games en waarom zou Sega deze formule niet kunnen lenen om een zelfde soort game te maken. En zo geschiede…

Sumo Digital heeft van Sega de opdracht gekregen om een Sega karting game te ontwikkelen met alle bekende Sega characters die de afgelopen decenia zijn gepasseerd. Sumo Digital is natuurlijk geen onbekende van Sega, want zij hebben onder andere OutRun 2 en Virtua Tennis games voor Sega ontwikkeld. Gezien de kwaliteit van OutRun 2, zou het met Sonic & Sega All-Stars Racing wel goed moeten zitten natuurlijk. Wat dat betreft zit het dan ook goed. De karretjes laten zich lekker over de banen sturen en het driften, bekend uit OutRun2, is lekker aanwezig. Het driften heeft zelfs nog het pluspunt dat dit meer snelheid genereerd, zodat je nog sneller uit de bochten komt.

Sega heeft goed gekeken naar de succesformule van Nintendo en onder het motto: ‘Beter goed gejat dan slecht bedacht’ is Sonic & Sega All-Stars Racing ontstaan. De game is redelijk hetzelfde als Mario Kart Wii qua opzet. En dat is op zich geen slechte zaak. Origineel is het niet, maar deze game is wel beschikbaar op alle platformen, Mario Kart niet.

De game kun je verdelen in offline en online modi. In het offline gedeelte kun je, ala Mario Kart style, aan cups deelnemen. In het begin zijn deze heel makkelijk en lijkt alles zo uitgespeeld, maar gelukkig neemt de moeilijkheidsgraad daarna goed toe. Zo blijft deze mode langer leuk dan aanvankelijk gedacht. Met het winnen van races verdien je bovendien Sega miles die je vervolgens kunt inwisselen in de shop. Op deze manier speel kun je alle characters, 20 in totaal, vrijspelen. Naast de cups is er ook een missie mode, waar je bepaalde opdrachten moet zien te volbrengen. Ook dit is een bekend verschijnsel uit een andere game: OutRun 2. Een leuke toevoeging en iets wat Mario Kart niet heeft.

Daarnaast zijn er natuurlijk diverse multiplayer modes en die zijn eigenlijk het leukst op langere termijn. Dit soort games zijn gemaakt om tegen vrienden/vriendinnen te spelen en dat is dan ook waar deze game in uitblinkt. Splitscreen is het mogelijk tot 4 spelers tegelijk, maar je kunt natuurlijk ook online spelen.

Verder is er nog een belangrijk gameplay element en dat zijn de powerups. Deze zijn in principe ook schaamteloos gekopieerd van Mario Kart. De werking van de powerups is hetzelfde, alleen heten ze anders en zien ze er anders uit. Denk bijvoorbeeld aan schilden uit Mario Kart, dat zijn nu bokshandschoenen en de bekende bananen zijn vervangen door pionnen. Het maakt de actie er niet minder saai om, en net als bij Mario Kart is het dus mogelijk dat je de laatste ronde de race nog helemaal op zijn kop kunt zetten.

De All-Stars in de game zitten zijn oude en nieuwere Sega bekenden. Natuurlijk Sonic en Tails, maar ook Samba (Samba de Amigo), AiAi (Super Monkey Ball), Ulala (Space Channel 5), Ryo Hazuki (Shenmue), Beat (Jet Set Radio), BD Joe (Crazy Taxi) en Opa Opa(Fantasy Zone) zijn van de partij. In de Xbox360 versie zit nog een extra character: Banjo en Kazooie. De parcours zijn ook allemaal gebaseerd op Sega franchises en alles ziet er natuurlijk erg kleurrijk uit.

Grafisch gezien ziet alles er dus strak uit en in HD(op de Xbox360 en PS3) is alle erg mooi, maar de framerate is helaas niet altijd even stabiel. Dat is best jammer, al doet het niet al te veel af aan de speelervaring. Waarschijnlijk komt het omdat de game voor meerdere platformen tegelijk is ontwikkeld, maar dat mag geen excuus zijn.

Conclusie:

Al met al is Sonic & Sega All-Stars Racing een zeer vermakelijke game geworden die vooral uitblinkt als multiplayer game. Veel bekende Sega bekenden zien we terug in de game, maar er hadden op zich meer verschillende soorten raceparcours in de game mogen zitten. We mogen niet klagen met het huidige aanbod en wellicht wordt er in een later stadium nog meer aan toegevoegd door middel van downloadable content. De gameplay zelf zit goed in elkaar en het allerbelangrijkste in een racegame: de besturing is erg goed. Als Sega fan zit je met deze game dus gewoon goed. Verwacht geen superdiepgaande gameplay, maar lekker hersenloos racen, vooral in multiplayermode erg leuk.

Gameplay:

score4

Graphics:

score4

Sound:

score4

Extra:

score3
Totaalscore: 15/20

score_totaal15

Gerelateerde berichten:

  1. Sonic and SEGA All Stars Racing
  2. Sonic en SEGA All-Stars racen naar de App Store
  3. Sega Europa op zoek naar een ‘Racing Studio’
  4. Sega komt met Sonic Riders
  5. Virtua Racing Deluxe