Samba De Amigo

Samba De Amigo

Amigo keert terug op de Wii na een afwezigheid van zo’n 8 jaar!

Natuurlijk zijn we Amigo niet vergeten in die tijd. Het voelt als gisteren dat ik de eerste keer de sambaballen in mijn handen nam en Samba de Janeiro speelde.
Samba De Amigo was een van de eerdere muziekgames op de markt. De Guitar Hero franchise bestond nog niet en van Singstar had ook nog niemand gehoord. Vroeger was dus alles anders, maar Sega heeft nu nieuw leven geblazen in een Dreamcast klassieker die menig Sega fan hart sneller laat kloppen.

Samba De Amigo voor de Wii is ontwikkeld door Gearbox Software en niet door Sonic Team die het origineel voor de Dreamcast heeft ontwikkeld. Het grote verschil tussen de Dreamcast en Wii versie zit hem voornamelijk in de besturing. Op de Dreamcast had je de speciale maracas echt nodig om het spel tot zijn recht te laten komen. Op de Wii daarentegen hebben we de beschikking over de Wiimote en Nunchuk die in dit geval als maracas worden gebruikt. Toen bekend werd dat Samba De Amigo voor de Wii werd ontwikkeld was ik dolenthousiast, mede door de Wiimote support. Na de eerste berichten dat de Wiimote besturing niet zo heel goed uit de verf kwam sloeg bij mij echter de twijfel toe.

Nu ik de retail versie van de game heb gespeeld heb ik gemengde gevoelens. Samba De Amigo is ontzettend tof om terug te hebben op een nieuwe console, met allerlei nieuwe content. Anderzijds zijn de controls zodanig anders dat het niet helemaal te vergelijken is met de Dreamcast versie. Het is namelijk zo dat de Wii versie voornamelijk registreert in welke hoek de Wiimote en Nunchuk worden gehouden. In principe een goed uitgangspunt, maar het werk niet zo goed als de ’echte’ maracas uit de Dreamcast versie. Bovendien mis je toch wel het echte sambaballengevoel bij de Wiimote.
Dit neemt niet weg dat ook deze versie enorm leuk is om te spelen. De besturing is even wennen en zeker op de makkelijkere moeilijkheidsgraad is het goed te doen.

Samba De Amigo is onderverdeeld in een aantal modes, met als hoofdmode de Career. Hierin moet je nummers goed genoeg uitvoeren om steeds nieuwe songs vrij te spelen. De opzet is goed gelukt en de samenstelling van de nummers die je per onderdeel speelt is goed gebalanceerd. In de mode kun je bijvoorbeeld ook andere geluiden vrijspelen die klinken als je de Wiimote schud. Naast de Career is er een trainingmode waarin je de fijne kneepjes van het samba schudden leert.

Als je de Career mode helemaal hebt uitgespeeld is de game in principe nog superlang houdbaar door de single en multiplayer mode. Hierin zijn verschillende varianten waaronder ook oude bekenden. Zo is er de love mode waarin wordt berekend hoeveel je bij elkaar past. Er is een battle mode waarin je de tegenstander moet zien uit te schakelen door heel goed te spelen. En er is de survival mode waarin je zolang mogelijk moet zien vol te houden en zo min mogelijk fouten moet zien te maken.

Nieuw zijn de minigames, niet vreemd in menig Wii game. Voor de liefhebber, maar ook Samba De Amigo beschikt over 7 minigames.

Verder heeft Samba De Amigo de primeur op de Wii wat betreft downloadable content. Dit is de eerste game waarvoor downloadable content beschikbaar zal komen in de vorm van extra songs. Dit hebben we nog niet kunnen uittesten, maar het zorgt in ieder geval tot een verlengde houdbaarheid van de game. De Wii versie beschikt standaard al over veel meer songs dan de eerdere Samba De Amigo games, maar in principe kan het oneindig worden uitgebreid.

Conclusie:

Al met al is Samba De Amigo op de Wii een vermakelijke (party) game geworden. De Wiimote/Nunchuk besturing is niet 100% accuraat, maar hier leer je wel mee omgaan. Voor mensen die de Dreamcast versie hebben gespeeld kan dit teleurstellend zijn, maar voor mensen die nieuw zijn met Samba De Amigo zal het geen probleem zijn. De hoeveelheid aan content, de goede en vrolijke graphics die gepaard gaan met vrolijke muziek zorgen voor een Wii game die de moeite waard is om leuke party avonden mee te beleven.

Gameplay: 3
Controls niet 100% perfect, Wel fun om te spelen

Graphics: 5
Heldere en vrolijke graphics, zoals het hoort bij Samba De Amigo

Sound: 4
Vrolijke muziek, nieuwe nummers maken het compleet

Extra: 4
Downloadable songs om de houdbaarheid te verhogen, mini games en leaderboards

Totaalscore: 16/20

Gerelateerde berichten:

  1. SAMBA DE AMIGO
  2. Keert Samba de Amigo terug?
  3. Samba de Amigo
  4. Samba de Amigo
  5. Samba de Amigo Special

One thought on “Samba De Amigo

Comments are closed.