Pro Evolution Soccer 2011

pes2011

Vorig jaar was er nogal veel kritiek op PES. Konami beloofde beterschap en deze 2011 editie moet de ommekeer betekenen voor Pro Evolution Soccer.

Persoonlijk vond ik het allemaal wel meevallen. Toegegeven, er zaten eigenaardigheden in de game, maar slecht wil ik Pro Evoltion Soccer 2010 zeker niet noemen. Wel is het zo dat PES niet meer zonder discussie de beste voetbalgame genoemd kon worden, want EA is met FIFA de laatste jaren goed aan de weg aan het timmeren en beide games doen inmiddels niet meer voor elkaar onder. Waar FIFA vorig jaar al met 360 graden passing kwam, lijkt het dit jaar dat dit één van de belangrijkste speerpunten van PES2011 wordt.

Bij PES is het eigenlijk altijd zo geweest dat passes altijd wel goed aankwamen, als je ‘ergens’ richting een speler een pass gaf. Dit jaar is het totaal anders door de 360 graden pass mogelijkheid en de powerbar die aangeeft hoe hard je een pass geeft. Dit hele systeem maakt PES zoveel anders tijdens je eerste paar potjes, maar gelukkig went het heel snel en dat is erg positief bedoeld. Je zou bijna kunnen stellen dat je na een dag PES2011 spelen niet meer terug kunt naar oudere versies, omdat het passen dan niet meer zoveel vrijheid geeft. En dus misschien ook wel de frustraties van die beperking.
Naast de 360 graden passen heb je ook nog compleet manual passing, waar je nog meer ‘vrijheid’ op het veld mee kunt krijgen door echt de diepte in te passen en er met een ander mannetje achter aan te rennen.

Dat brengt me wel direct op een kritiekpunt en dat is het verwisselen van de mannetjes. Op de standaard stand(assisted) gebeurd dat niet altijd naar degene die je wilt, maar ook op semi-assisted stand gaat het wel eens mis. Het is niet de hele tijd, maar als het op een cruciaal moment voor de goal gebeurd kan dit wel tot frustratie leiden.

Wat verder opvalt is dat het hele tactieken systeem is omgegooit. Alles is makkelijker en vrijer in te stellen. Daarnaast kun je ook zelf controls toewijzen voor trucjes. Zo kun je dus nog beter je man passeren en dollen.

Naast de geroemde gameplay van PES zelf, is ook de Master League uit PES dé mode die elke voetbalfan wil spelen. Dit jaar is het uitgebreider dan ooit. De opzet is hetzelfde, maar alles ziet er net wat gelikter uit en werkt allemaal net wat handiger. Naast de gebruikelijke offline mode zit de Master League dit jaar ook in de online mode, maar daarover zo meer.
De Master League is enorm uitgebreid en de eredivisie is compleet speelbaar. Met de licenties van de Champions League, Europa League en de nieuwe Copa Santander Libertadores ben je verzekerd van nationaal en internationaal voetbal. Zoals gebruikelijk kun je in de Master League zelf transfers versieren, trainingprogramma’s opzetten, tactieken bedenken en bepalen, de opstelling bepalen, eigenlijk alles wat er bij komt kijken bij een hedendaagse voetbalclub. Leuk is bijvoorbeeld ook dat je rekening moet houden hoeveel wedstrijden je spelers spelen, want na veel wedstrijden achter elkaar worden ze moe. Je zult goed in de gaten moeten houden wat de status van je spelers is om te voorkomen dat ze geblesseerd raken.

Nieuw dit jaar is de Online Master League. De opzet is bijna hetzelfde als de offline variant. Je kiest een team en iedereen krijgt in het begin de ‘bekende’ voetballers uit de Master League. Als je ooit eerder Master League hebt gespeeld komen namen als Castolo en Minanda je vast bekend voor. Je kunt vervolgens tactieken en opstellingen bepalen, maar natuurlijk zijn er ook transfers mogelijk. In het begin heb je een budget van €500.000,-. Dit bedrag kun je uitbreiden door wedstrijden te spelen en natuurlijk te winnen. Voor elke wedstrijd die je speelt moet je een bedrag inleggen en een verliespartij zorgt er dus voor dat je dat geld ook kwijt bent. Win je daarentegen, dan verdien je meer geld en kun je daarmee nieuwe spelers aantrekken. Naast de ‘Quick Match’ kun je met de Master League Online ook meedoen aan competities. Hierin kunnen meerdere spelers deelnemen. De toegangsprijs tot een competitie is een stuk hoger dan voor een enkele wedstrijd, maar de te winnen prijzen zijn natuurlijk ook hoger.

Met het prijzengeld kun je je begeven op de online transfermarkt. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om meerdere spelers te kopen die iets beter zijn dan je begin team, maar je kunt ook sparen om bijvoorbeeld Messi te kopen. Het leuke aan de transfermarkt in de Master League Online is dat de prijzen fluctueren. Een erg gewilde speler zal in prijs stijgen, minder populaire spelers zullen in prijs zakken. Zo blijft de transfermarkt in evenwicht en heeft iedereen kans om een goed team op te bouwen. Gelukkig is de Master League Online onderverdeeld in 5 divisies. Zo zul je altijd spelen tegen spelers van een zelfde niveau.

Naast de Master League is ook de Become A Legend mode weer present. Hier maak je een eigen speler aan en moet je als speler proberen omhoog te klimmen op de voetballadder. Het ultieme doel is natuurlijk schitteren op een WK.

Nieuw is de Community mogelijkheid. Hierin kun je zelf een competitie aanmaken en een bepaald aantal personen kunnen hier lid van worden. Het is dan de bedoeling dat er wedstrijden gespeeld gaan worden onderling om uit te vechten wie de beste is. Dit is vooral leuk met vrienden om zo een onderlinge competitie te houden. Dit kan zowel online als offline.

Andere extra’s in deze editie van PES zijn leuke toevoegingen als gekke hoofden, petjes, ander soort ballen en de mogelijkheid om je eigen stadion te bouwen. Zo kun je je thuisstadion personaliseren. Leuke toevoegingen, die echter niets aan de gameplay toevoegen.
Wat wel iets aan de gameplay toevoegd is de mogelijkheid om de snelheid van het spel aan te passen. Zo kun je dus de snelheid hoger zetten om het ‘oude’ PES gevoel terug te halen van de PS2 versies. Voor de slakken onder ons, kun je het ook nog trager zetten. Zelf heb ik het op het normale tempo gehouden, omdat de online potjes toch allemaal op het gewone tempo gaan. Maar offline kun je naar hartelust de snelheid aanpassen naar wens.

En dan nog een ander punt waar Konami trots op is dit jaar zijn de animaties en de graphics in het algemeen. En het mag gezegd worden: grafisch ziet PES2011 er top uit. Spelers lijken enorm goed op hun menselijk evenbeeld. Vooral de spelers van de topclubs als Manchester United, Barcelona en Bayern München zijn enorm goed herkenbaar, evenals het Nederlands elftal natuurlijk. De clubs uit Nederland lijken ook aardig goed, maar niet zo exact als de toppers. Wel mag gezegd worden dat PES hier FIFA ruimschoots verslaat. De algehele grafische stijl en sfeer komt erg goed uit de verf. Ook zijn er veel nieuwe en verbeterde animaties. Zo worden tackles beter ingezet en is het duw en trekwerk beter uitgevoerd. Er blijven echter wel eens eigenaardige animaties voorkomen met een soort van Suarez momentjes. Een speler die een belachelijke beweging maakt na wat contact. Wat dat betreft legt PES het nog steeds af tegen FIFA, die de animaties van de spelers heel vloeiend en realistisch in beeld brengt. Pluspuntje wat mij betreft voor PES nog steeds is de mogelijkheid tot het uitvoeren van een schwalbe. Het levert soms hilarische momenten op, maar het kan ook meewerken als je de scheids maar goed weet te beduvelen.

Conclusie:

Pro Evolution Soccer is dit jaar echt een geëvolueerd. Het passing systeem maakt alles anders en vernieuwend. Het totale spelletje veranderd hierdoor. Neem daarbij de enorm uitgebreide keuze aan spelmodi en dit is de beste PES sinds jaren. Zoals Shingo “Seabass” Takatsuka, het brein achter de PES games, al had aangegeven is het dit jaar echt een ‘next-gen’ game geworden. Dat zie je vooral aan de graphics en de animaties, maar merk je ook aan de verfijnde gameplay en online mogelijkheden. Vooral de Master League Online kan wel eens de knaller van het jaar gaan worden voor voetbalfans.

Graphics

score4

Geluid

score4

Gameplay

score5

Extra

score4

Totaalscore 18/20

score_totaal18

Gerelateerde berichten:

  1. Pro Evolution Soccer 2015 Demo is nu beschikbaar
  2. Sakatsuku Let’s Make a J.League Pro Soccer Club 3
  3. J-League Pro Soccer Club Tsukurou 04
  4. J-League Pro Soccer Club o Tsukurou! 3
  5. Sega World Wide Soccer 2000: Euro Edition

5 thoughts on “Pro Evolution Soccer 2011

  1. Ben blij dat PES ook weer helemaal terug is, ookal heb ik dit jaar voor Fifa 2011 gekozen. Misschien later dat ik PES nog erbij haal als die wat goedkoper is geworden.

  2. wellicht zijn er ook nog aanbiedingen bij de mediamarkt. Die stunten vaak met nieuwe games die net uit zijn(voor 40 euro ofzo)

  3. Klopt maar dat blijkt niet overal zo te zijn bij de Media Markt hier kost elke nieuwe game 55 maar bijvoorbeeld in Almere was Fifa 2011 44 bij de launch, dat soort dingen hebben we hier nooit. Ach misschien ook met de tijd wel ruilen met een game ofzo bij iemand. Twee voetbal games tegelijk spelen wil toch niet.

  4. Vorig jaar had ik ze ook beiden tegelijk met als resultaat dat ik beiden amper speelde ;-)

  5. Ja daar ben ik ook bang voor heb het is gehad met 2 tennis games. Kocht ze beide en doordat ik steeds niet kon kiezen welke ik zou spelen is er van beide amper wat gekomen.

Comments are closed.