Phantasy Star Portable

Phantasy Start Portable

Phantasy Star op de PSP!

De Phantasy Star reeks bestaat al heel lang, vanaf 1987 om precies te zijn, maar werd pas echt bekend in 2000 toen Phantasy Star Online op de Dreamcast verscheen. Destijds was het de eerste MMORPG op een console en de game was een regelrechte hit. Hierna volgden vervolgen op de Dreamcast, Gamecube, Xbox, PS2, PC en Xbox360. Het is pas nu dat Sega een portable versie heeft gemaakt van Phantasy Star Universe, de tot nu toe laatste game in de serie. Later volgt nog een Nintendo DS versie, maar we kunnen eerst aan de slag met Phantasy Star Portable(PSP).

De populariteit van de games na het eerste deel van Phantasy Star Online op de Dreamcast is eigenlijk alleen maar afgenomen. Hoewel iedereen die PSO op de Dreamcast heeft gespeeld zich vast nog wel het magische moment kan herinneren van de eerste keer online met PSO, lijkt de magie in de nieuwere delen verloren. Wellicht dat World of Warcraft veel spelers heeft weggehaald bij PSO en PSU. Dat er nu een portable versie van Phantasy Star uitkomt is op zich niet verwonderlijk, want in Japan zijn dit soort games op handhelds enorm populair. Vooral samen afspreken op een locatie en dan via WiFi samen spelen is in Japan enorm populair.

Dat de game ook in het westen uitkomt is op zich opmerkelijk te noemen, al zijn er natuurlijk nog steeds wel fans van het eerste uur die deze game willen gaan spelen. Online samenspelen, de drijfveer achter de game, is er echter niet bij. Samen spelen is enkel mogelijk als je met elkaar afspreekt en via de WiFi verbinding de PSP’s aan elkaar koppelt. Erg jammer, want als iets Phantasy Star Online beroemd heeft gemaakt dan is het wel de online mode. Helaas dus als je geen vrienden in de buurt hebt wonen waarmee je kunt samenspelen.

Het verhaal van PSP speelt zich af na Phantasy Star Universe, maar ondergetekende heeft  zich nooit zo veel geïnteresseerd voor het verhaal, maar meer om de gameplay. En die is nog steeds wat we gewend zijn van Phantasy Star Online en Universe. PSO is natuurlijk meer een actie RPG dan andere RPG’s en dat is dan ook de reden dat ik deze game veel liever speel.
De game heeft dezelfde opzet als eerdere delen. Je zult dus via de world hub alles regelen en daarvandaan de quests starten. Er zijn erg veel wapens en andere power-ups te vinden in PSP en bovendien is alles te upgraden naar een hoger niveau.

Door het ontbreken van een online mode zul je nu dus alleen op pad gaan, maar gelukkig zijn er bij de quest missions computergestuurde medespelers die zullen meehelpen. Ook hierin zit, net als je online speelt, genoeg variatie in character types zodat je altijd een met een passend gezelschap op pad gaat.

Grafisch is de game trouw gebleven aan de eerdere delen en ziet alles er erg vertrouwd uit. Het is verbluffend om te zien wat de PSP op het scherm tovert. Wat wel jammer is, is dat de world hub in 2D is en je daar dus niet vrij in kunt rondlopen. Niet een erg groot gemis, maar wel een wezenlijk verschil met zijn grote(re) broers. De werelden zelf zijn in ware Phantasy Star stijl en zullen je laten terugdenken aan de magische tijd van de eerste Dreamcast game. Dit gevoel wordt door het geluid en de muziek alleen maar versterkt.

Conclusie:

Phantasy Star Portable is een leuke actie RPG geworden, die ons voor het eerst de mogelijkheid geeft om Phantasy Star onderweg te spelen. Het missen van een echte online mode is erg jammer en eigenlijk wel een gemis. In je eentje spelen is zeker erg leuk en bied door de computergestuurde medespelers een goede gameplay, maar een online mode had het echt afgemaakt. Grafisch sluit de game perfect aan bij de consoleversies en vooral mensen die gouden tijden hebben beleefd op de Dreamcast met Phantasy Star Online zullen van deze game kunnen genieten. Maar ook als je niet zozeer die leuke herinneringen hebt aan PSO is het een vermakelijke en goede actie RPG.

Gameplay: 4
Niet nadenken, maar gewoon hakken en schieten. En natuurlijk zorgen dat je level blijft stijgenNiet nadenken, maar gewoon hakken en schieten. En natuurlijk zorgen dat je level blijft stijgen

Graphics: 4
Mooie werelden die de stijl behouden van de consoleversies

Sound: 4
Zonder de muziek en de sound effects zou de beleving een stuk minder zijn

Extra: 2
Geen online mode is jammer, wel is het mogelijk via WiFi samen te spelen met vrienden.

Totaalscore: 14/20

Gerelateerde berichten:

  1. Phantasy Star Portable
  2. Phantasy Star Online 2 komt eraan!
  3. Phantasy Star Online Kaartjes?
  4. Geen Phantasy Star meer.
  5. Phantasy Star op je PSP