Mafia II

mafia2

We hebben lang moeten wachten op het vervolg op Mafia, maar nu eindelijk na 8 jaar wachten kunnen we aan de slag met de opvolger. Kan het de verwachtigen waarmaken?

In Mafia II draait alles om het verhaal. De sfeer en de characters maken deze game tot wat de makers voor doel hadden. Reken niet op een multiplayer mode. Dat is op zich jammer, maar daarmee zou Mafia II zich zeker niet onderscheiden. Dat doet de game wel met de singleplayer campaign, die vol sfeer en verhaal zit.

De hoofdrol in Mafia II is weggelegd voor Vito Scaletta, een tweede wereldoorlog veteraan, die verlof krijgt en weer in Empire Bay terugkeert. Zijn moeder wil graag dat hij een eerlijke baan zoekt, maar zelf heeft hij heel andere plannen. Natuurlijk duikt hij duistere praktijken in en die leiden tot 15 hoofdstukken die deze game telt. Je begint onder aan de ladder, maar zoals je zult begrijpen klim je steeds verder op in het criminele circuit. Het verhaal is zeer sfeervol en zit goed in elkaar, je bouwt echt een band op met Vito tijdens de game. Ook Vito’s partner in crime, Joe, speelt een grote rol.

Wat Mafia II niet is, is een free roaming game. Het is bijvoorbeeld niet vergelijkbaar met GTA IV of Red Dead Redemption. In Mafia spelen bepaalde missies zich echt op een bepaalde tijd af en heb je totaal geen sidequests of iets dergelijks. Sommige mensen zullen hierdoor teleurgesteld zijn, omdat het erop lijkt dat de game dit wel is. Tot op zekere hoogte is dat waar, want je kunt tijdens de chapters wel in de stad rondhangen of rijden, maar er is altijd maar één doel en dat is de huidige missie. Het resultaat van deze opzet is dat er wel meer variatie is in de stad. Zo is het gedurende een aantal chapters echt winters met de bijbehorende sneeuw. Bij games als GTA is er wel verschil tussen weertypen, maar dat gaat nooit verder dan zon of regen. De sneeuw heeft overal effect op.

Mafia II screenshot 1

Daarnaast zijn er, ook weer net als in GTA achtige games, allerlei dingen te vinden in Empire Bay. Eén van die dingen zijn Playboy magazine’s. Deze kun je in de verschillende chapters vinden, maar ze zijn dan ook echt alleen te vinden gedurende een chapter. Naast de Playboy’s zijn er ook wanted posters te vinden door de hele stad, die wel ten alle tijden overal beschikbaar zijn. Vreemd, omdat dit aan het concept van de game voorbij gaat. Het verhaal is top, maar sommige gameplay elementen komen niet helemaal tot zijn recht.

Ook is het wel te zien dat de game inmiddels acht jaar in ontwikkeling is geweest. Na een aantal keer uitstellen is de game nu eindelijk uitgekomen, maar ondertussen zijn er al games verschenen die Mafia II technisch voorbij zijn. De voice acting is niet altijd even goed, grafisch laat de game hier en daar wat steekjes vallen en het meest in het oog springende is de framerate die af en toe flink inzakt. Dat is anno 2010 onacceptabel. Games als Uncharted 2 of Alan Wake vertellen het verhaal ook goed, maar hebben grafisch ook alles op orde. Bij Alan Wake is het zelfs zo dat deze ook al aardig lang in ontwikkeling is geweest, maar er wel uitziet als een game uit 2010. Mafia II voelt wat dat betreft meer aan als een game uit 2007.

Mafia II screenshot 2

Ook kun je de game kwalijk nemen dat er ‘maar’ vijftien chapters zijn, die je relatief snel achter de rug hebt. Het resultaat is een meeslepende game qua verhaal, maar het is ongelovelijk dat er een complete stad is gemaakt, Empire Bay, die je in die vijftien hoofdstukken totaal niet compleet ontdekt. Inmiddels is er al de eerste downloadable content, die je aan de hand van Jimmy nieuwe delen in de stad laat verkennen. Tevens is deze DLC als aparte optie in het menu te starten en zijn de missies totaal anders qua opzet, meer arcade en minder verhaal. Dat levert meer actie op en mogelijkheden om scores te verbeteren. Wel vind ik het raar dat deze download er al na anderhalve week was na de release van de game. Gezien de korte single player campaign was het niet meer dan logisch geweest om Jimmy’s Vendetta ook standaard in de game te stoppen. Maar anno 2010 moeten we na aanschaf van een game nog betalen voor extra unlockables, helaas is Mafia II daarop geen uitzondering. Later in 2010 volgt nog nieuwe content, Joe’s Adventures, die zich parallel loopt aan de hoofd verhaallijn. Tevens komen er dan nieuwe delen van de stad bij. Dat klinkt als echte nieuwe content.

Conclusie:

Mafia II is een erg goede verhalende game. Het verhaal staat goed en ademt veel sfeer uit. Grafisch kan het zich niet meer meten met de grote games van het laatste jaar, maar dat mag de pret niet drukken. Het ontbreken van multiplayer modes zal de levensduur van Mafia II niet verlengen, maar desondanks is de game het enkel al voor de verhaallijn dubbel en dwars waard. Zeker als je fan bent van films als The Godfather of  Goodfellas.

Graphics

score4

Geluid

score4

Gameplay

score5

Extra

score4

Totaalscore 15/20

score_totaal15

Geen gerelateerde berichten.

2 thoughts on “Mafia II

  1. Vind ik persoonlijk ook niet zo erg. Er zijn zoveel goede games! Dan ben ik blij als ik na 20 uur ofzo klaar ben met een game :-)

Comments are closed.