Gran Turismo 5

Granturismo5

Het heeft wat jaren geduurd, maar eindelijk is Gran Turismo 5 voor de PS3 gearriveerd. Het paradepaardje van Sony, waar bijna elke PS3 bezitter al sinds het uitkomen van de PS3 op wacht. Natuurlijk was er eerst Gran Turismo HD en Gran Turismo 5 Prologue, maar dat waren slechts voorproefjes op de enige echte opvolger van Gran Turismo 4.

Polyphony Digital heeft het zichzelf niet erg gemakkelijk gemaakt door de ontwikkeling van GT5 zo lang te laten duren. De concurrentie heeft inmiddels al meerdere games uitgegeven tussen de Gran Turismo delen. Denk aan Forza Motorsport 2 en 3, of Need for Speed SHIFT. Ook die games doen mee als het gaat om de titel “The Real Driving Simulator”. Het is ons nog steeds niet duidelijk waar de zes jaar dat Polyphony heeft gewerkt aan de opvolger van Gran Turismo 4 vooral in is gaan zitten.

Natuurlijk heeft de game betere graphics. Het ziet er soms echt adembenemend en fotorealistisch uit, maar de hoeveelheid circuits in dit nieuwe deel is minder dan het vorige deel. Ook over de hoeveelheid aanwezige auto’s wordt opgeschept, maar helaas zijn er van de meer dan 1000 bolides maar iets meer dan 200 zogenaamde premium modellen. Deze premium modellen hebben een veel beter uitgewerkt model, dashboardview en hebben zichtbare schade. Alle zogenaamde ‘standard’ auto’s lijken zo uit GT4 geimporteerd en zijn veel minder gedetailleerd. Bovendien missen er veel recente Europese auto’s. Denk dan aan de Volkwagen Scirocco, Seat Leon of Alfa Romeo Giulietta. Hopelijk komen er nog updates met nieuwe auto’s zodat de fans bediend worden.

Dan het racen zelf. Uiteraard staat Gran Turismo al meer dan een decenium synoniem aan natuurgetrouw rijgedrag van de auto’s en in dit laatste deel is hiervan uiteraard niet van afgeweken. Elke auto voelt anders aan en bovendien is bijna alles aan een auto aan te passen om de gedrag van de auto te beïnvloeden. Denk hierbij aan motorupgrades, turbo’s,  bandenupgrades en transmissieupgrades. De echte pro’s gebruiken dit alles om hun rondetijden met honderdsten van seconden te verbeteren. De afstelling van je auto is inderdaad belangrijk om de wegligging en besturing van je auto te beïnvloeden. Maar dit alles was ook al aanwezig in de vorige delen, alleen is het net weer wat verder uitgediept in dit vijfde deel.

Het hoofdmenu van de game bestaat uit verschillende onderdelen. Het grootste onderdeel van de game is de A-Spec mode. Hierin vind je alle competities gevuld met races die naargelang je verder komt, steeds moeilijker worden. Het begint heel makkelijk met korte races, maar het worden steeds meer en steeds langere races met snellere auto’s met als hoogtepunt endurance races waarin je concentratie flink op de proef wordt gesteld.
Naast de A-Spec is er B-Spec. Hier laat je een A.I.(kunstmatige intelligentie) coureur de rondjes rijden, maar zul je deze wel erdoorheen moet loodsen. Je bent de coach als het ware. Je kunt commando’s geven om meer druk te zetten, of juist minder, om in te halen of om in de pits te komen. Het mooie aan de B-Spec mode is dat je ook geld verdiend die je kunt besteden om nieuwe auto’s van te kopen. De auto’s kun je zowel in A-Spec als in B-Spec gebruiken.
In de A-Spec en B-Spec mode verdien je bovendien experience points die je nodig hebt om een hoger A of B-Spec level te halen. Dit is dan ook de manier waarop bepaald wordt welke races unlocked worden. Het level systeem komt overeen met sommige RPG’s waarin je experience verdiend, door races te doen bouw je experience op en groei je in levels. Het huidige maximale level voor beide modi is nu 40. Maar dat zou natuurlijk door middel van updates nog hoger kunnen worden.

Een ander onderdeel dat terugkeert zijn de License tests. Je kunt ook deze keer weer rijbewijzen halen door het halen van bepaalde tests. In totaal zijn er vijf rijbewijzen te halen welke uiteraard steeds moeilijker worden.

Nieuw in GT5 zijn de WRC, Nascar en Super GT licenties. Voor het eerst kun je nu ook op de bekende ovals rijden met echte Nascar auto’s.

Helaas is de A.I.(Artificial Intelligence)  ook in dit deel nog steeds niet verbeterd. Waar je ziet dat in andere racegames de A.I. alles spannender en spectaculairder maakt, is het in GT5 nog steeds zo dat de auto’s netjes achter elkaar aanrijden en amper tot geen gekke acties uitvoeren. Ook als je zelf een gaatje zoekt voor een inhaalmanoeuvre zal een computergestuurde coureur niet snel afwijken van zijn ideale lijn. Zo ontstaan dus onbedoeld botsingen die totaal niet realistisch overkomen.
Nieuw bij de botsingen nu wel is dat sommige wagens schade kunnen oplopen. Het is cosmetische schade, maar zelfs die zien er soms ronduit belachelijk uit. Ook in dat opzicht loopt Gran Turismo 5 nog steeds mijlenver achter.

Leuker wordt het als je online gaat om met vrienden(of onbekenden) te racen. Daar heb je (natuurlijk) geen problemen met A.I. of andere tekortkomingen die te wijten zijn aan de computer. Naast alle bekende tracks heb je een track editor waarmee je eindeloos variaties kunt maken op circuits. Dat houd het ook op langere termijn leuk.

Polyphony Digital houd het ook leuk door updates met wekelijks nieuwe uitdagingen. Daarbij moet je denken aan nieuwe types events als Ferrari Formule 1 races en events op door Polyphony gemaakte circuits met de circuiteditor.

Conclusie:

Gran Turismo 5 heeft er lang over gedaan om eindelijk op de PS3 uit te komen. Nu die tijd eindelijk is gekomen, is het helaas niet de meest fantastische racegame ooit geworden. Daarvoor laat het te veel steken vallen en is er te weinig geïnnoveerd. Dat neemt niet weg dat de game wel degelijk goed in elkaar steekt en veel speelplezier kan geven. Met de track editor blijft het voor puristen lang leuk en voor je alle auto’s(zij het veel dubbele) verzameld hebt ben je wel even zoet. Online is het racen erg goed, zeker met mensen die goed in de game zijn. Grafisch is de game bijna de hele tijd oogstrelend en toch wel een paradepaardje voor de PS3. En ondanks alles is het nu al een klassieker op de PS3.

Graphics

score5

Geluid

score4

Gameplay

score3

Extra

score3

Totaalscore 15/20

score_totaal15

Gerelateerde berichten:

  1. Bleemcast Gran Turismo 2 disc released!
  2. Famitsu scores deze week
  3. Minder bezoekers naar TGS
  4. Bleemcast heeft een eigen VMU nodig
  5. Bleemcast komt wel!