Football Manager 2010

football_manager2010

We kunnen weer managertje spelen!

Elk jaar komt Sega weer met een update van Football Manager. Vorig jaar (2009) was de update redelijk groot, met de introductie van een 3D game engine, maar was de teleurstelling groot na vele patches die nodig waren om alles soepel te laten draaien. Dit jaar is dat niet het geval en is alles weer verder geperfectioneerd. Meest in het oog springende verschil zijn de totaal vernieuwde menu schermen. Niet onbelangrijk in een manager game. Echte voetbalfans gaan natuurlijk weer blind voor dit nieuwe deel, maar heeft deze versie weer genoeg vernieuwingen om een aankoop te rechtvaardigen?

Sports Interactive heeft dit jaar geprobeerd om de game een stuk toegankelijker te maken. Dit zie je voornamelijk in de menu’s die een totale makeover hebben gekregen. Dit kan vervelend zijn als je een doorgewinterde FM speler bent, maar uiteindelijk is het voor nieuwkomers een stuk toegankelijker.
Ook de eindeloze hoeveelheid sliders hoef je niet per se te gebuiken. Tactische instellingen kun je een stuk overzichtelijk en duidelijker instellen. Denk aan het toewijzen van bepaalde opdrachten aan een speler of totale teamorders. Ook kun je makkelijker tijdens een wedstrijd kleine tactische aanpassingen doen. Voor de puristen is er ook nog altijd de mogelijkheid om het op de ’ouderwetste’ manier te doen met de sliders.

Ook de 3D engine is vernieuwd. Verwacht geen wereldwonder, want het is nog steeds aardig kaal en simpel, maar het is wat realistischer dan de oude 2D view natuurlijk. Laten we hopen dat in Football Manager 2011 echt graphics van het niveau PES2010 beschikbaar zijn.

Tijdens de wedstrijd (en daarna natuurlijk) kun je allerlei uitgebreide statistieken bekijken. Zo kun je bijvoorbeeld per speler zien hoe goed ze presteren aan de hand van het positiespel, passing, schoten, tackels en dergelijke. Je kunt eindeloos blijven analyseren als je zou willen. Daarnaast krijg je tips van assistenten die bijvoorbeeld gescoute spelers tippen, maar ook tactische tips geven. Zeker voor nieuwkomers handig, maar input is natuurlijk nooit weg. FM2010 laat je totaal aan het roer staan van een voetbalclub en dat betekend dus ook dat je het jeugdelftal in de gaten houd en zelf transfers moet doen. Zo kun je, net als een echte manager, goed bouwen aan je team.

Alle data van spelers en teams is helemaal up to date, echt tot in de kleinste details. Het is bizar hoe Sports Interactive dit elk jaar weer voor elkaar krijgt, waar EA met Fifa en Konami met PES echt achterblijven op dat gebied.

Conclusie:

Alles bij elkaar is FM2010 een zeer goede game geworden, die een stuk minder bugs bevat dan de 2009 release. De nieuwe menu structuur zorgt er tevens voor dat nieuwkomers de game een stuk makkelijker kunnen oppikken en voor de doorgewinterde FM speler is het allemaal wat overzichtelijker geworden. De 3D engine is verder ontwikkeld, maar loopt nog steeds jaren achter qua graphics. Gelukkig draait het in FM om de inhoud en niet het uiterlijk(van de wedstrijden). De inhoud is namelijk heel erg dik in orde en die hard managers kunnen hun voetbalhart ophalen met FM2010. Ook als het je ’wel leuk’ lijkt om manager te spelen is het een stuk toegankelijker, maar wees wel voorbereid op een shitload aan info die je te verwerken krijgt. Het is veel lezen en denken, alvorens er wedstrijden worden gespeeld.

Gameplay: 5
Diepgaande gameplay die tot in de puntjes is uitgediept

Graphics: 4
Duidelijke menu’s en verbeterde 3D engine(die toch nog achterloopt)

Sound: 3
Niets speciaals, Gewoon solide

Extra: 5
Verbeterde menu’s, Verbeteringen overal. Dit speel je tot FM2011

Totaalscore: 17/20

Gerelateerde berichten:

  1. Football Manager 2010
  2. Ook dit jaar weer een nieuwe Football Manager
  3. Football Manager Handheld
  4. Football Manager 2007
  5. Football Manager 2007

One thought on “Football Manager 2010

Comments are closed.