FIFA09

fifa09

Al meer dan 10 jaar is het strijd tussen EA en Konami. Elk jaar brengen beide uitgevers een nieuwe voetbalgame uit en dit jaar is het niet anders. Traditioneel is EA ook dit jaar weer net iets eerder met Fifa dan rivaal Konami met Pro Evo.
Jarenlang is het ook al strijd tussen liefhebbers van voetbalgames. Er zijn voor beide games grote groepen aanhangers.

Hoewel ik altijd zo objectief mogelijk naar games probeer te kijken(dit is immers de bedoeling om een goed oordeel te kunnen geven), had ik al meer dan 10 jaar altijd de voorkeur voor Pro Evolution Soccer. Naar mijn mening speelde dat beter, sneller en effectiever. Fifa daarentegen zag er altijd goed uit en had (wel) licenties. De laatste jaren zijn beide games echter dichter naar elkaar toegekomen. Zo verloor PES een beetje van zijn snelheid en boekte Fifa veel vooruitgang op gameplaygebied.

Dit jaar is de strijd tussen beide games spannender dan ooit en in ons eerste deel van het voetbaltweeluik 2009 kijken we naar de nieuwste game van EA: Fifa 09.

Zoals ik al aangaf zijn de twee grote concurrenten de laatste jaren steeds meer naar elkaar toegegroeit en dat is positief voor beide franchises. Fifa 09 is namelijk een stuk toegankelijker geworden en is veel beter speelbaar dan voorgaande delen. Hoewel het voor een PES speler altijd even wennen is met Fifa(de actie is gewoon wat trager), is het dit jaar goed zichtbaar dat EA hun zaakjes goed op orde heeft. De spelers op het veld reageren goed en over het algemeen gaat alles op het veld ook zoals je zelf wilt. Het passen van de bal loopt lekker en ook het schieten op doel is goed afgewerkt. Hoewel het soms nog voorkomt dat het passen van de bal een tikkeltje traag gaat, maar dat heb je al snel als je vaker PES hebt gespeeld de afgelopen jaren.

Fifa 09 beschikt over een aantal leuke vernieuwingen die het genre nieuw leven inblazen. Zo is er de Be A Pro mode, waarin je jezelf kunt maken en gaat spelen voor je favoriete club. Je kunt een veldpositie kiezen om je carriere in te volgen en experience points toewijzen aan bepaalde onderdelen. Denk hier bijvoorbeeld aan sprintsnelheid, uithoudingvermogen en schotkracht.
In het begin ben speel je met de reserves mee die allemaal net wat minder goed zijn(net als jezelf natuurlijk). Het doel is om jezelf omhoog te werken en in het eerste te komen. Dit lukt je enkel wanneer je goed speelt en je gevraagde doelstellingen echt haalt. Doelstellingen zijn er in een aantal mogelijkheden. Als spits is je doelstelling bijvoorbeeld een doelpunt scoren en 7 gerichte doelkansen creeëren. Als je die doelstellingen behaalt kun je promotie maken en verdien je bovendien extra experience points. Het is vooral belangrijk om zoveel mogelijk experience te verdienen, zodat je jezelf beter kunt maken op gewenste vlakken.

Jammer aan de Be A Pro mode is dat je ‘maar’ 4 seizoenen speelt met een speler. Over het algemeen is een voetbalcarriere wat langer en kun je met gemak 10 tot 20 seizoenen mee. Het switchen van club is hierdoor niet al te spannend omdat dit niet zo vaak kan voorkomen. Tevens kun je niet op meerdere kampioenschappen als international spelen. Een gemiste kans in deze nieuwe, en verder heel goed uitgevoerde, mode.

Een andere vernieuwing is terug te vinden in de Adidas Live Season functie. Hiermee kun je jezelf abonneren op een bepaalde competitie en krijg je een jaar lang updates over de vorm van alle spelers in die competitie. Het kan dus zijn dat van Persie bij Arsenal een toptijd heeft en aan de lopende band scoort. Dit kun je dan merken in de game, waarin van Persie dan ook makkelijker tot scoren komt. Andersom kan natuurlijk ook. Stel dat van Persie alle ballen verprutst, dan is het zeker een idee om hem niet te laten spelen. Erg leuke nieuwe optie, maar is even afwachten hoe dit over een totaal voetbalseizoen uitpakt. Tevens zijn er kosten verbonden aan een abonnement op Adidas Live Season, al is de eerste gratis door middel van een code die bij de game zit.

Een ander nieuw punt in Fifa 09 is de mogelijkheid om met 20 mensen tegelijk te spelen in een 10 vs 10 match(de keepers zijn niet door een human player te spelen een hele wedstrijd). EA had eerder al eens aangegeven dat deze optie in de toekomst zou komen, maar wij hadden niet verwacht dat het er nu al zou zijn. Het werkt redelijk hetzelfde als de Be A Pro mode(zelfde camerastandpunt). Je kiest je positie op het veld en moet zorgen dat je aanspeelbaar zijn op een bepaald gebied op het veld. Het werkt echt leuk, zolang iedereen zich maar aan zijn positie houd. Gelukkig krijg je ‘strafpunten’ als je niet op de correcte plaats op het veld bent en ook als je steeds de bal verliest of slecht speelt. Het is even afwachten hoe dit in de toekomst blijft gaan, maar voorlopig werkt het meer dan aardig en kun je met een stel vrienden een heel elftal spelen. Echt een enorm pluspunt ten opzichte van andere voetbalgames!

Grafisch is het ook dit jaar weer een feest. Bijna alles ziet er weer erg goed uit en de spelersanimaties zijn weer erg natuurgetrouw. Ook de stadions zien er goed uit, al moet ik wel zeggen dat het publiek niet erg fantastisch is om te zien. Dit blijft nog steeds een probleem bij elke voetbalgame. De sfeer die dat kan geven is nog lang niet aanwezig.
Verder zit de game ook vol met licenties en kun je met bijna alle grote clubs spelen in officieel tenue. Jammer is wel dat sommige nederlandse eredivisie teams erg slecht zijn uitgewerkt. Spelers als Makaay of Huntelaar zijn amper te herkennen, terwijl Messi of Ronaldinho wel goed herkenbaar zijn.

Ook leuk is de koppeling van je Xbox Live gamertag met de easportsfootball.com website. Je kunt vanuit de game filmpjes uploaden naar je account om ze vervolgens door heel de wereld te kunnen laten bekijken. Ook screenshots uploaden behoord tot de mogelijkheden en er wordt bijgehouden hoe goed je het doet in Fifa 09. Als EA hier nog iets meer structuur in aanbrengt hebben ze een gouden community in handen.

Conclusie:
Fifa 09 is de beste Fifa game ooit. Dit werd ook wel tijd na de tot nu toe beste Fifa game: Fifa 98 Road to the World Cup, meer dan 10 jaar geleden. EA heeft de gameplay goed op orde en heeft veel goede toevoegingen gebracht met de Be A Pro mode en de 20 player online mode. De Adidas Live Season optie is ook een leuke toevoeging, maar helaas ontbreekt nog wel de eredivisie in deze mode.
Al met al wordt het dit jaar voor voetbalfans een moeilijke keuze: Fifa biedt goede (simulatie) gameplay, fantastische online multiplayer en mooie graphics. PES belooft (volgens de huidige berichten) qua gameplay leuker en toegankelijker te worden, maar beschikt niet over 20 player online en heeft minder licenties. Een echte voetbalfan koopt bijde games, maar als je moet kiezen is het dit jaar het lastigst sinds 10 jaar.

Graphics

score5

Geluid

score4

Gameplay

score5

Extra

score4

Totaalscore 18/20

score_totaal18

Geen gerelateerde berichten.