Def Jam Rapstar

defjamrapstar

Zat jij altijd al te wachten om je rapkunsten te tonen via je console? Geen Parappa the Rapper en geen Singstar, nee Def Jam Rapstar is hier en het draait allemaal om een zo strak mogelijke flow. 

Een paar jaar geleden was er al ‘Get on da mic’ voor de PS2, maar die game had niet de officiële muziek in de game zitten. Def Jam Rapstar heeft het beter aangepakt, want er zitten standaard 45 officiële tracks in de game. De variatie is groot, je vind West Coast, East Coast, Oldskool en Dirty South allemaal terug in de game. Bovendien worden er op reguliere basis ook extra tracks uitgebracht via Xbox Live en Playstation Network. 

De opzet van de game is redelijk standaard. Je moet alle nummers zien te behalen door zoveel mogelijk mic’s te halen aan het einde van een song. Uiteraard wordt die mic rating bepaald door het correct uitvoeren van de raps. Niet alleen de correcte woorden zijn genoeg, de flow en intonatie zijn net zo belangrijk. Daarom is het ook belangrijk dat je de nummers goed kent, om een vijf mic performance neer te zetten. En dat is soms wel een probleem, want sommige klassiekers zal een rapliefhebber uit volle borst mee kunnen rappen, maar de minder bekende nummers zijn aardig lastig om in het begin goed te doen. Maar uiteraard geld hier ook: oefening baart kunst. Wel eenminupuntje is dat de nummers gecencureerd zijn, waardoor je dus fouten maakt omdat je van de originele platen meestal de explicit versies kent. De bitches zijn dus verdwenen en er wordt niet gemotherfuckt in deze game. Met een instelling in het menu had dit best mogelijk geweest om in te bouwen, maar het zal vast met de leeftijdsrating te maken hebben.

In de singleplayer speel je steeds meer nummers vrij naarmate je meer mic’s behaald, maar wat Def Jam Rapstar pas echt leuk maakt is de mogelijkheid om je performance op te nemen, zowel geluid als beeld, en die te uploaden naar de community. Zo kun je de wereld jouw skills, of het gebrek ervan, tonen. Andere Def Jam Rapstar gebruikers kunnen ook de videos van een rating voorzien en zo bepaald de commity wie de beste rapper is in de wereld van Def Jam Rapstar. 

Een andere leuke optie is dat je kunt freestylen over bekende beats en dit dus ook kunt opnemen, wellicht wordt je wel ontdekt door Russell Simmons op deze manier ;-) 

De presentatie van de game is helaas ietwat magertjes. Het startmenu is niet om aan te zien en lijkt wel 10 jaar geleden te zijn gemaakt. Tijdens de nummers zelf zie je ook de muziekvideo, zoals je uiteraard ook verwacht. Helaas is deze video ook niet in fullscreen en neemt het eigenlijk net iets meer dan de helft van je scherm in. Dat had toch wel netter gekunt. Het is de eerste rap karaoke game die ook nog eens de echte tracks en videos heeft, alleen wordt niet volledig van deze licenties geprofiteerd door de game er een beetje goedkoop eruit te laten zien. 

Conclusie

Al met al is Def Jam Rapstar een goede game geworden, die op gameplay gebied goed in elkaar steekt. De game geeft ook aan welke woorden je hebt gemist en welke flows niet goed gedaan hebt. Veel oefenen helpt zeker, en dat is ook nodig bij tracks die je niet echt goed kent. Groot voordeel is de toestroom van DLC die regelmatig nieuwe tracks toevoegd, zodat je je niet hoeft te vervelen. Bovendien zorgt dat ook weer voor veel nieuwe content op de Def Jam Rapstar community. Qua grafische afwerking laat de game het een beetje afweten en een ander minpuntje zijn de gecensureerde tracks. Maar ondanks dat blijft de game voor rapliefhebbers erg leuk. Zeker omdat er standaard al veel bekende klassiekers inzitten en iedere rapfanaat kent die nummers. Ben je niet zo into rap, dan kun je de game links laten liggen. Dat moge duidelijk zijn.

Graphics

score2

Geluid

score5

Gameplay

score5

Extra

score4

Totaalscore 16/20

score_totaal16

Gerelateerde berichten:

  1. Nieuwe tracks, songs en auto’s voor OutRun2 ***Update***