Blur

blur

Bizarre Creations is vooral bekend van de Project Gotham Racing games, die de standaard hebben gezet voor racegames op de Xbox. Vorig jaar is Bizarre Creations echter een deal aangegaan met Activision. Dat betekend dus dat nu ook niet Xbox bezitters kunnen genieten van de racegames van Bizarre.

De eerste multiplatform game die uit deze deal voort is gekomen is BLUR. BLUR is een racegame, maar zeker niet zo een als de PGR games. In BLUR draait alles om power-ups en ‘dirty racing’. Enkel goede stuurmanskunsten gaan je dus niet redden in BLUR. De verschillende power-ups doen denken aan die van Mario Kart, maar dat mag de pret niet drukken.

Net als in de PGR games heeft Bizarre Creations in BLUR de steden waarin je racet levensecht nagemaakt. Je zult racen in bekende straten van Barcelona, Los Angeles en Tokyo. Daarnaast zitten er allemaal bekende automerken in de game, die ook nog eens lekker in de kreukels kunt rijden. In totaal heb je de beschikking over 55 auto’s. Grafisch is BLUR weer dik in orde, net als de voorgaande games van Bizarre.

BLUR screenshot 1

BLUR is, net als de meeste games tegenwoordig, onder te verdelen in een offline deel en een online deel. Het offline heeft een single player campaign die is onderverdeeld in 9 hoofdstukken, met ieder een eigen ‘eindbaas’. In deze races moet je lampjes verdienen, die vervolgens nieuwe races unlocken. De meeste lampjes verdien je door eerste te worden in een race, maar je kunt ze ook verdienen als je aan bepaalde fan requests voldoet. Dat is ook iets nieuws in BLUR, al is het wel te vergelijken met de welbekende Kudos uit de PGR serie. Door goed te racen en de power-ups goed te benutten krijg je er steeds meer fans bij. En met fans verdien je ook weer lampjes en speel je dus ook weer nieuwe races vrij.

Het klinkt misschien allemaal wat simpel, maar er zit aardig wat tactiek achter. Het is een stuk gebalanceerder dan bijvoorbeeld Mario Kart, waar je de hele race op plaats 1 kunt rijden en in de laatste meters alsnog dik verliest. Dat kan ik BLUR ook gebeuren, maar je hebt de mogelijkheid om tot drie powerups te bewaren en dus in te zetten op een goed moment. Zo heb je bijvoorbeeld een boost, die je een korte tijd extra snelheid geeft, maar ook een schild kan je op bepaalde momenten goed van pas komen. Daarnaast kun je de power-ups die je kunt schieten, zowel naar voren en achteren gebruiken, dus ook als je op kop rijdt, kun je de tegenstanders er van langs geven.

Online wordt het alleen nog maar tactischer, want de multiplayer modi zijn nog uitdagender dan de single player variant. Hier krijg je nog meer te maken met mensen die net als jezelf de power-ups inzetten op tactische momenten. Daarnaast heb een team mode, waarin je als team moet opereren tegen de het andere team. Het is mogelijk om met 10 tegen 10 te racen en het is zaak dat iedereen uit je team zo hoog mogelijk finished, want dan pas telt de overwinning. Daarnaast kun je teamleden helpen door bepaalde power-ups uit te wisselen, door ze voor ze neer te gooien. Stel dat je zelf 3 schilden hebt en een teamlid enkel nitro’s, dan kun je een schild neergooien voor hem en vice versa. Natuurlijk zijn er ook de gewoonlijke multiplayer races, voor de mensen die niet in een team kunnen of willen werken.

BLUR screenshot 2

Wel is het in het begin moeilijk om online je mannetje te staan, want de spelers die al langer online spelen hebben al een hoger level en daardoor ook betere auto’s. Het zal in het begin even lastig zijn tegen de BLUR veteranen, maar als je even volhoud is de voldoening daarna enkel hoger.

Ook een leuke feature is de Twitter en Facebook integratie. Je kunt zo je voortgang in BLUR op je profiel laten plaatsen. Voor de echte showoffs natuurlijk.

Conclusie:

BLUR is een goede racegame geworden. Het is anders dan de voorgaande racegames van Bizarre en hoewel die erg goed waren, is dit natuurlijk een lekkere frisse wind door het genre. De gameplay is meer arcade en minder simulatie. De nadruk ligt op de actie en fun. Met een goede offline mode, maar een nog betere online mode zal BLUR je een goede tijd geven en voldoende uitdaging voor een flinke tijd. Ook split screen is mogelijk en dan is het eigenlijk Mario Kart voor stoere mannen.

Graphics

score5

Geluid

score4

Gameplay

score5

Extra

score4

Totaalscore 18/20

score_totaal18

Gerelateerde berichten:

  1. Binnenkort meer Club nieuws
  2. Sega en Bizarre werken samen